Zákaznická linka: +420 608 278 809 (Po – Pa: 11:00 – 17:00)

 

Moderní obývací pokoj 2023: Inspirujte se při zařizování obývacího pokoje novými trendy

Zařizujete letos nový obývací pokoj? Nebo chcete oživit a pozměnit vzhled toho starého? Vsaďte na moderní trendy. Ty letošní říkají: následujte svůj vkus a pocity. Stále více designérů se totiž shoduje na tom, že moderní design je více o osobních pocitech než o dodržování trendů z moderních katalogů. Jak tuto informaci aplikovat do zařizování vašeho nového obývacího pokoje?

Minulostí jsou přehnaně elegantní, strohé a doslova studené prostory. Ne že by nevypadaly dobře – problém je jinde. Zjistilo se, že lidé se v nich prostě necítí až tak komfortně. Když člověk přijde po dlouhém dni domů, chce se cítit pohodlně, zout si boty, uvolnit se… no a to v chladném, prázdném a příliš „oficiálním“ obýváku jaksi není to pravé ořechové.

Letos hraje hlavní roli optimismus a teplo domova. Designéři doporučují věnovat více pozornosti tomu, jak se v interiéru cítíte než tomu, jak vypadá. Dovoleno je tedy vše, co vám dělá radost. Interiér, v tomto případě obývací pokoj, by na vás měl působit vroucně a pozitivně. Měl by spojovat komfort, útulnost a jemnou eleganci. Které trendy vám s tím pomohou?

1. Návrat barev

Po letech neutrálních barev se k nám v roce 2023 konečně vracejí barvy. Neznamená to, že hned musíte doma přemalovat všechny stěny. Platí, že i při kombinování barev byste měli myslet na jednoduchost a čistotu. Stačí si tedy vybrat jednu barvu a aplikovat ji na pár prvků. Jak při volení barevnosti postupovat?

Jaké barvy jsou nyní moderní? V roce 2023 dominují interiérovému designu 3 odstíny:

zlate doplnky do obyvaku

Odstíny zlaté:

Teplé odstíny připomínající slunce působí luxusně a elegantně, ale zároveň do interiéru přinesou světlo, třpytivé odlesky, a tím i pozitivní náladu.

smragdove zeleny obyvaci pokoj

Smaragdová zelená:

Zelená barva obecně symbolizuje přírodu, v tmavším odstínu smaragdové však chytá nádech elegance. Smaragdová zelená je proto dokonalým spojením elegance a přírody, které působí moderním, šik a uklidňujícím dojmem.

drevo dub

Barva teplého dřeva:

Během minulých desítek let se vystřídalo mnoho „dřevěných trendů“. Letěl například slabě-hnědý až béžový nábytek, zažili jsme už i období tmavého ořechu či červené třešně. Dnes je to právě teplé a přirozené dřevo jako dub. Je zářivé, má pozitivní náboj a zároveň působí uklidňujícím dojmem. Tento dřevěný materiál je ideální použít na podlahu, konferenční stolky, komody, TV stolky, no a když bychom měli zmínit i nábytek mimo obývací pokoj, tak se hodí i na koupelnové nebo kuchyňské skříňky.

2. Atmosférická svítidla

Už dávno neplatí, že v místnosti stačí jeden lustr. Moderní trendy mluví o kombinování různých světelných zdrojů v prostoru. Správné použití více světelných zdrojů totiž může změnit náladu a atmosféru v místnosti. Svítidla byste tedy již neměli vnímat jen jako funkční prvky, ale také jako dekorace a způsob, kterým doma vytvoříte určitou atmosféru.

jake svitidla do obyvaku

Nebojte se tvarů, textur ani stínů. Kombinovat můžete atmosférická nástěnná svítidla, útulné stolní lampičky, elegantní stojací lampy či praktické lustry. Pohrát si navíc můžete s:

3. Oblé křivky pro útulnější prostor

Tak jako v roce 2022, i v roce 2023 dominují oblé tvary. Zaoblují se konferenční stolky, koberce, dekorace ale i rohy sedaček nebo křesel. Zaoblené hrany totiž působí útulněji a romantičtěji než pravidelné, výrazné a ostré rohy. V našich „hranatých“ bytech navíc skvěle narušují pravidelné linie stěn a do obývacího pokoje vnášejí závan něčeho nového a jiného.

4. Nový styl rozmístění sezení

V našich obývácích je zvyklostí orientovat sezení směrem k televizoru. Nové trendy však říkají: Změňte vaše sezení tak, aby bylo interaktivnější. Co to znamená? Cílem je vytvořit prostor, kde budete s rodinou nebo přáteli společně trávit čas a při sezení se budete moci dívat na tváře vašich blízkých, nikoli na obrazovku televizoru.

Během epidemie covidu jsme všichni cítili jakousi ponorku. Avšak teď, když jsme všichni zpátky při našich starých životech, bychom se opět měli orientovat na rodinu a plnohodnotně strávený čas. Rozmístěním sezení do kruhu nebo půlkruhu kolem konferenčního stolku se vytvoří prostor pro rozhovor, společně strávené aktivity i hru s dětmi.

Náš tip: vyberte si účkovou sedačku

Pokud vám to rozměry obývacího pokoje dovolí, vyberte si do něj sedačku ve tvaru U. Zabijete 2 mouchy jednou ranou. Sedačku totiž můžete orientovat směrem na televizi, ale její křídla budou stále směřovat proti sobě, takže velmi jednoduše získáte zmiňovaný „rodinný“ prostor. Při návštěvách pak stačí na prázdnou stranu přisunout křeslo nebo židle a interaktivní sezení je na světě.

Naše tipy na moderní účkové sedačky

Naše novinky v nabídce

×